Jensen gitárhangszórók adatlapi méréseiA hangszórós mérések egyik legnagyobb problémája a mérőhelyiségben keletkező hangvisszaverődések és a hangdoboz (előlap) diffrakciós hatásainak kiszűrése. Ideális mérési elrendezés az lenne, ha a hangszórót egy végtelen nagy falba építenénk, a hangszóró pedig egy ideális (reflexió mentes) féltérbe sugározna.

A hangdobozok éleinél elhajlás (diffrakció) történik, ami a hangszóró átvitelében is megjelenik. Nyitott hangfalaknál ("open baffle") az akusztikai rövidzár jelensége is megfigyelhető, valamint az átvitelük is göröngyösebb, mint a zárt dobozoké.

Másik problémát a standard mérési módszerek nagy választéka jelenti, ami miatt legtöbbször nehéz összehasonlítani a különböző gyártók adatlapi görbéit. Egyesek IEC lapos méréseket közölnek, más gyártók pedig olyan sajátos mérési elrendezéseket teremtenek, amelyek közelebb állnak a végtelen lapos mérési helyzethez. Egy hangszóró mélytartománybeli viselkedését legpontosabban a hangszóró Thiele-Small paraméterei jellemzik. A Thiele-Small paraméterek birtokában egy doboz méretező program segítségével a hangszóró átvitele kiszámítható egy bizonyos frekvenciáig (12"-os hangszórónál kb. 500 Hz-ig).

Jensen gitárhangszórók adatlapjaiban található frekvenciaátviteli mérések IEC mérőlap segítségével készülnek. A közölt átviteli görbék tartalmazzák a mérőlap (az élek és a mélytartományban jelentkező akusztikai rövidzár) módosító hatásait is, azaz ha látni szeretnénk a hangszóró valódi átvitelét, akkor a mérésből el kell távolítani a mérőlap hatását.


IEC mérőlap (1350x1650) szimulált átvitele 300 mm-es hangszóróval

IEC mérőlap (1350x1650) szimulált átvitele
mikrofon távolság: 1 méter, hangszóró átmérő: 240 mm


A mérőlap átvitelét Edge programmal modelleztem. A mikrofon távolságát 1 méterre, a hangszóró átmérőjét pedig 240 mm-re állítottam. Végül a kapott görbéket összevetettem dobozméretező programokkal generált görbékkel (200 Hz és 500 Hz között, a hangszóró számára a végtelen fal nyílván más terhelést/csillapítást jelent rezonanciafrekvencián, mint az IEC mérőlap). A kétféle szimuláció között a különbség 1,5 dB-nél kisebbre adódott.


Jensen Vintage P12Q frekvenciaátvitele

Jensen Vintage P12Q frekvenciaátvitele IEC lapon (Jensen adatlapból, zöld) és a valódi átvitel (kék)


Jensen Vintage P12R frekvenciaátvitele

Jensen Vintage P12R frekvenciaátvitele IEC lapon (Jensen adatlapból, zöld) és a valódi átvitel (kék)


Jensen Vintage P12N frekvenciaátvitele

Jensen Vintage P12N frekvenciaátvitele IEC lapon (Jensen adatlapból, zöld) és a valódi átvitel (kék)

A hangszórók átvitelében az 1 kHz körüli kiemelés a Fender-es, blues-os hangzás kelléke. Celestion gitárhangszórók átvitele 2 kHz alatt sokkal lineárisabb.


Facebook    GoogleUgrás a kezdőlapra