Angol nyelvű előadások (audió mérésekről, hallásról, PCM kódolásról)Hangtechnika-akusztika témakörben nehéz kezdőknek szóló, önképzésre is használható, összefoglaló jellegű oktatóanyagot találni. A következő három angol nyelvű videó minden tekintetben a legjobb alapozó 'kurzusok' közé tartozik. A videók értékét növeli az előadók több évtizedes fejlesztői-kutatói tapasztalata.

A videókat maximális információsűrűség jellemzi, ami azt jelenti, hogy hiányzik belőlük a mai YouTube videókra jellemző értelmetlen fecsegés, azaz csak a lényegre koncentrálnak.


Ethan Winer - Audio Myths Workshop

A videó központi témája a hangreprodukció során keletkező torzítások számbavétele, csoportosítása. Témák: hallási memória, az emberi hallás határai, audió mérések, tévhitek okai, hangelfedés, nullteszt. (A fázismenet változásnál a példa nem a legjobb, de alapvetően igaz, például negyed rendű hangváltók fázishibáit még nem érzékeljük.)

audio myth workshop

Ethan Winer - Audio Myths Workshop

Ethan Winer egy igazi jelenség a nemzetközi audió életben. Fiatalon rádiótechnikával foglakozott, audió elektronikát, akusztikát és programozást autodidakta módon tanulta, ami egyben bizonyíték arra, hogy ha valaki jól megtanulja az alapokat, akkor utána kicsi az esélye annak, hogy elveszik a lila ködben.


Digital Show & Tell (Monty Montgomery @ xiph.org)

Ez az alig húszperces videó összefoglalja a PCM kódolást és a hozzá kapcsolódó tévhiteket. A videóban műszerek segítségével láthatjuk, hogy az analóg jelből digitalizálás után újra folyamatos analóg jel lesz. Azaz nincsenek lépcsők a visszaalakított jelben, a felbontás - feltéve, ha nem a bitmélységre vonatkozik - egy értelmetlen fogalom, ugyanis a PCM kódolás időbeli és amplitúdóbeli felbontása végtelennek tekinthető. (Monty Montgomery a Vorbis fejlesztője, de részt vett a CELT és az Opus kodekek fejlesztésében is.)


Floyd Toole - Sound reproduction – art and science

Az előadás nagyrészt Floyd Toole kutatásairól szól. A frekvenciaátvitel mellett a hangsugárzóknak van egy igen fontos jellemzője a direktivitás, vagyis az iránykarakterisztika változása a frekvencia függvényében (~ kisugárzott hangteljesítmény inverze).

Horváth Csaba

Facebook    GoogleTovábbi cikkek az oldalon